"Mađari ne smeju plaćati cenu rata"

Mađarska vlada insistira na tome da mađarski narod ne sme biti primoran da plaća cenu rata u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2022.

09:43

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

On je za Radio Košut rekao da Mađari ni na koji način nisu bili krivi za izbijanje rata u Ukrajini i da, ako Evropska komisija namerava da nametne naftni embargo, mora da garantuje da odluka o postepenom ukidanju uvoza ruske nafte neće pogoditi Mađare, niti ugroziti energetsku bezbednost Mađarske, prenosi MTI.

"Ako bi Evropska komisija u ovom trenutku usvojila predlog o embargu na naftu, Mađarska ne bi mogla da dobije sirovu naftu potrebnu za funkcionisanje svoje ekonomije", istakao je Sijarto.

Naveo je da je stav mađarske vlade jasan i da će prihvatiti embargo na naftu samo ako, kako je rekao, "Evropska komisija ponudi rešenje za problem koji je sama stvorila".

Sijarto je rekao da je prvi problem u slučaju embarga to što bi mađarske rafinerije morale da budu tehnički preuređene, što bi koštalo 500–550 miliona evra. Još 200 miliona evra moralo bi da bude utrošeno na povećanje kapaciteta gasovoda preko Hrvatske, dodao je Sijarto.

Ukazao je da bi, ako bi Mađarska uvozila naftu koja nije iz Rusije, cene goriva u zemlji bile povećane za čak 55–60 odsto. Sijarto je naveo da 65 odsto nafte u Mađarskoj dolazi iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: