Biz - B92.net

Rudarenje bitkoina opet isplativo?

Industrija rudarenja bitkoina pretrpela je ogromne finansijske turbulencije tokom ove godine.

Izvor: bizportal.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/SPF
Ilustracija: Shutterstock/SPF

Međutim, rudari koji su pregurali dan s najnižim prihodom u godini, 13. jun, sada su svedoci povećanja prihoda od rudarenja od 68,63 odsto za mesec dana, prenosi bizportal.

Tokom godine, prihod od rudarenja bitkoina pao je zbog mnoštva činilaca povezanih s raspoloženjem ulagača — podstaknutih napetostima zbog padova tržišta, kolapsa ekosistema i ulaganja koja donose gubitke. Bitkoin ekosistem se oporavio prema brojnim determinantama, uključujući prihod rudara u dolarima, poteškoće na mreži i rasprostranjenosti, piše See biz.

Podaci sa portala blockchain.com potvrđuju da su prihodi od rudarenja BTC-a skočili za gotovo 69 odsto u samo jednom mesecu — sa 13,928 miliona dolara 13. jula na 23,488 miliona dolara 12. avgusta. Značajno povećanje ovih prihoda garantuje da je rudarenje bitkoina održiv posao, uprkos visokim operativnim troškovima. Osim toga, niže cene opreme za rudarenje (GPU) omogućile su rudarima BTC-a da prošire svoju infrastrukturu u nastojanju da rudare poslednja dva miliona BTC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.