Putin: "Neće biti nikakve gvozdene zavese uprkos zapadnim sankcijama"

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da nijedna gvozdena zavesa neće pasti na rusku ekonomiju uprkos sankcijama koje je uveo Zapad.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.06.2022.

10:20

Putin:
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvođača prirodnih resursa, suočava se sa najvećom ekonomskom kontrakcijom od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Upitan o mogućim sporazumima sa partnerima poput Kine i Indije u jeku "zatvaranja" ruske ekonomije, Putin je na televizijskom sastanku sa mladim preduzetnicima rekao da će ruska ekonomija ostati otvorena, prenosi Index.

"Nećemo imati zatvorenu ekonomiju, nismo je imali i nećemo je imati. Nismo imali zatvorenu ekonomiju – tačnije jesmo u sovjetsko vreme, kada smo sami sebe odsekli, stvorili takozvanu gvozdenu zavesu, stvorili smo je vlastitim rukama. Nećemo ponoviti istu grešku – naša privreda će biti otvorena", rekao je Putin.

Nakon što su velike američke i evropske kompanije i investitori napustili Rusiju, Moskva je rekla da će se fokusirati na razvoj sopstvene domaće industrije i razvijanje partnerstava sa Kinom, Indijom i snagama na Bliskom istoku u pravcu okretanja od Zapada.

"Zemlja poput Rusije se ne može ograditi", dodao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: