Biz - B92.net

Prva država u Africi uvela digitalnu valutu

Lagos -- Nigerija je danas postala prva zemlja u Africi koja je uvela digitalnu valutu – eNairu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/mmstudiomk
Foto: Shutterstock/mmstudiomk

Lideri te zemlje tvrde kako će ovim potezom proširiti dostupnost bankarskih usluga i dovesti do rasta broja pošiljki novca i jačanja ekonomije za više milijardi dolara, prenosi Rojters.

Tako će se najmnogoljudnija afrička zemlja pridružiti Bahamima, zemlji čija je centralna banka prva uvela digitalnu valutu opšte namene u oktobru, poznatu kao "peščani dolar".

Stigla srpska digitalna valuta: Oglašena emisija 7,7 milijardi "Lazara“

Kina trenutno ispituje mogućnost uvođenja kriptovalute, a Švajcarska i Banka Francuske su najavili prvi međunarodni pokušaj te vrste u Evropi, podseća britanska agencija.

Tvorac prve srpske digitalne valute za B92.net: Ne treba mi odobrenje NBS, planiram još jednu

Ali eksperti i korisnici kriptovaluta u najvećoj privredi kontinenta kažu da je činjenica da tu ima više nedoumica u vezi sa eNairom, kao i velika bojazan u vezi sa konzistentnošću pravila Centralne banke Nigerije (CBN) – što znači da je pred vladom mukotrpan put do uspeha eNaire.

Guverner CBN Godvin Emefijele rekao je danas kako postoji "veliko interesovanje i obrabrujuća reakcija" u vezi sa kriptovalutom, dodajući da su se već 33 banke, 2.000 korisnika i 120 trgovaca uspešno registrovali na platformi, koja je dostupna kao aplikacija i za epl i za android.

Finansijskim institucijama biće izdato eNaira u vrednosti od oko 200 miliona naira (487,3 miliona dolara), nacionalne valute, prema kojoj će se održavati određeni paritet, kazao je guverner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.