"Proguta" ceo helikopter: Beluga nudi novu dimenziju kargo letova FOTO

Proizvođač aviona Erbas pokrenuo je prvi put komercijalnu uslugu za prevoz tereta koristeći svoju flotu velikih BelugaST aviona.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

15:20

Foto: Erbas S.A.S

Kako je saopšteno iz te kompanije, ovim će Erbas biti u stanju da ponudi namenska rešenja specijalizovanim kargo kompanijama i drugim potencijalnim klijentima za sve njihove potrebe koje se tiču prevoza gabaritnog tereta.

Nova usluga nazvana “Erbas Beluga Transport” omogućiće komercijalnim klijentima koji posluju u raznim sektorima industrije, uključujući istraživanje svemira, pomorstvo i humanitarni sektor, rešenja za njihove potrebe transporta gabaritnog tereta.

Veličina XL: Poleteo jedan od najzanimljivijih aviona na svetu VIDEO
Foto: Erbas S.A.S
Prva misija nove usluge obavljena je krajem 2021. godine isporukom neimenovanom kupcu od proizvodne linije Erbas Helikoptera u francuskom Marinjanu do Kobea u Japanu. Beluga broj 3 imala je sletanje radi dopune goriva u Varšavi (Poljska), Novosibirsku (Rusija) i Seulu (Koreja).

"Belugin znatno širi poprečni presek u poređenju sa većinom namenskih kargo aviona otvoriće nova tržišta i logističke mogućnosti za naše klijente. Primer transporta helikoptera je ilustrativan kao prednost budući da se letelice ne moraju rastavljati kada se prevoze belugom. Takođe, belugom je moguće prevoziti i najveće motore za putničke avione bez potrebe za njihovim rastavljanjem ili drugim prilagođavanjima“, kazao je Filip Sabo, rukovodilac Erbas Beluga Transport sektora u kompaniji Erbas.
Foto: Erbas S.A.S
Originalno bazirana na dizajnu putničkog aviona A300-600, beluga flota je do sada bila sačinjena od BelugaST varijante koja trenutno broji 5 letelica. Ova varijanta aviona bila je kičma transporta za potrebe samog Erbasa prilikom procesa sastavljanja većih sekcija putničkih aviona koje se izrađuju na više lokacija. Nju će sada zameniti 6 letelica nove generacije naziva BelugaXL kako bi se u potpunosti podržalo povećanje proizvodnje Erbasovih putničkih aviona.

Nova Erbasova Beluga Transport usluga pružiće raznovrsna rešenja za prevoz tereta budući da beluga avioni imaju najveći prečnik kargo prostora na svetu u poređenju sa bilo kojim specijalizovanim avionom za prevoz tereta od 7,1 metar širine i 6,7 metara visine, navedeno je u saopštenju kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: