Problemi u Beloj kući: Propast moćne banke, uvođenje vanrednog stanja...

Džozef Bajden razgovarao je sa Gavinom Njuzomom o propasti banke Silicijumska dolina (SVB) i naporima da se reši nastala situacija, saopštila je Bela kuća.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 12.03.2023.

09:43

Problemi u Beloj kući: Propast moćne banke, uvođenje vanrednog stanja...
Foto: shutterstock, Shag 7799

U saopštenju se navodi da je američki predsednik Džozef Bajden razgovarao sa guvernerom Kalifornije Gavinom Njuzomom o proglašenju vanrednog stanja koje je izdao u petak da bi osigurao da Kalifornija ima punu podršku savezne vlade u saniranju posledica zimskog nevremena, uključujući poplave, preneo je Rojters.

Zaposlenima u banci Silicijumska dolina (SVB), jednoj od ključnih zajmodavaca tehnoloških startapova sa sedištem u Kaliforniji, Federalna korporacija za osiguranje depozita ponudila je da rade 45 dana za jednu i po platu, nakon što je regulator preuzeo kontrolu nad propalim zajmodavcem.

Korporacija, koja je preuzela kontrolu nad bankom u petak, poslala je imejl zaposlenima sa tim obaveštenjem u koji je Rojters imao uvid. SVB je na kraju prošle godine imala 8.528 zaposlenih. Osoblju je rečeno da nastavi da radi na daljinu, osim za neophodne radnike i zaposlene u filijalama.

Banka Silicijumska dolina je propala nakon što su štediše zabrinute za likvidnost banke požurile da povuku svoje depozite i tokom dva dana povukle su više od 100 milijardi dolara.

SVB je rangirana kao 16. najveća banka u SAD krajem prošle godine, sa oko 209 milijardi dolara imovine i 175,4 milijarde dolara depozita. Glavna kancelarija banke je u Santa Klari u Kaliforniji i svih njenih 17 filijala u Kaliforniji i Masačusetsu biće ponovo otvorene u ponedeljak, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: