Vesti -

Probijaju blokade? "Imamo natovaren voz"

Ukrajina namerava da zaobiđe blokadu granica poljskih vozača kamiona dovoženjem kamiona voznim platformama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, ZagAlex
Foto: shutterstock, ZagAlex

To je saopštio ukrajinski zvaničnik iz Nacionalne železničke kompanije prema pisanju novinske agencije Interfaks, prenosi Rojters.

"Sada imamo natovaren voz koji stoji na prelazu Hrubešuv (na ukrajinsko-poljskoj granici). Utovarena su već 23 vagonska kontejnera sa kamionima", rekao je Valerij Tkačov, zamenik direktora komercijalnog odeljenja na železnici.

On je dodao da ukrajinska i poljska strana trenutno rade na usaglašavanju tehničkih pitanja.

"Čim ovaj probni voz prođe i sve bude u redu, mi ćemo pokrenuti ovo u masovnim razmerama", rekao je Tkačov.

Poljske kamiondžije započele su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koje ulaze u blok i one koje iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Ukrajinska vlast tvrdi da je oko 3.000 kamiona zarobljeno u kilometarskim kolonama na nekoliko graničnih prelaza sa Poljskom, što je, posledično, dovelo do porasta cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Početkom decembra, premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je Evropsku uniju da obnovi sistem, ukinut posle izbijanja rata u Ukrajini, po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju.

Istog dana je na kontrolnom punktu Uhriniv-Dolobičuv na ukrajinsko-poljskoj granici počelo carinjenje praznih teških kamiona koji napuštaju Ukrajinu.

Sličan štrajk auto-prevoznika započet je 1. decembra i u Slovačkoj, jer nezadovoljni vozači kamiona traže da se zabrani ulazak u EU ukrajinskim kamiondžijama bez ulazne dozvole jer, kako se navodi, oni podrivaju tarifni sistem i obaraju cene kamionskog prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.