Svet

Četvrtak, 07.12.2023.

20:14

Probijaju blokade? "Imamo natovaren voz"

Ukrajina namerava da zaobiđe blokadu granica poljskih vozača kamiona dovoženjem kamiona voznim platformama.

Izvor: Tanjug

Probijaju blokade?
Foto: shutterstock, ZagAlex

To je saopštio ukrajinski zvaničnik iz Nacionalne železničke kompanije prema pisanju novinske agencije Interfaks, prenosi Rojters.

"Sada imamo natovaren voz koji stoji na prelazu Hrubešuv (na ukrajinsko-poljskoj granici). Utovarena su već 23 vagonska kontejnera sa kamionima", rekao je Valerij Tkačov, zamenik direktora komercijalnog odeljenja na železnici.

On je dodao da ukrajinska i poljska strana trenutno rade na usaglašavanju tehničkih pitanja.

"Čim ovaj probni voz prođe i sve bude u redu, mi ćemo pokrenuti ovo u masovnim razmerama", rekao je Tkačov.

Poljske kamiondžije započele su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koje ulaze u blok i one koje iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Ukrajinska vlast tvrdi da je oko 3.000 kamiona zarobljeno u kilometarskim kolonama na nekoliko graničnih prelaza sa Poljskom, što je, posledično, dovelo do porasta cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Početkom decembra, premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je Evropsku uniju da obnovi sistem, ukinut posle izbijanja rata u Ukrajini, po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju.

Istog dana je na kontrolnom punktu Uhriniv-Dolobičuv na ukrajinsko-poljskoj granici počelo carinjenje praznih teških kamiona koji napuštaju Ukrajinu.

Sličan štrajk auto-prevoznika započet je 1. decembra i u Slovačkoj, jer nezadovoljni vozači kamiona traže da se zabrani ulazak u EU ukrajinskim kamiondžijama bez ulazne dozvole jer, kako se navodi, oni podrivaju tarifni sistem i obaraju cene kamionskog prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: