Oni imaju najvažnije akcije na svetu

Kompanija Envidija (Nvidia) ima najvažnije akcije na svetu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

17:04

Oni imaju najvažnije akcije na svetu
Foto: shutterstock, Jirapong Manustrong

Izveštaj o zaradi američkog proizvođača čipova Envidija toliko je važan da analitičari njujorške kompanije Goldman Saks tvrde da ova kompanija ima najvažnije akcije na svetu.

Kretanja na tržištu pokazuju da bi izveštaj firme Envidija mogao da dovede do pada ili rasta cene akcija od čak 11 odsto, prenosi Blumberg.

Podaci o zaradi bi mogli da uzdrmaju finansijska tržišta, pošto Envidija ima veliki udeo u nekim berzanskim indeksima, a u ovo kompaniju istovremeno ulaže veliki broj uticajnih investitora.

Američka tehnološka korporacija Envidija zauzela je prošle nedelje treće mesto na listi najvrednijih kompanija u SAD, prestigavši najpre giganta trgovine preko interneta Amazon, a nakon nje i Alfabet, matičnu firmu Gugla.

Kompanija Envidija kontroliše oko 80 odsto tržišta čipova visokih performansi koji se koriste u razvoju veštačke inteligencije. Svetska tražnja za takvim poluprovodnicima je ogromna, tako da je vrednost akcije firme Nvidija utrostručena u 2023. godini.

Akcije kompanije Envidija od početka ove godine porasle su za još 47 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

9 h

Podeli: