Novi udar centralnih banaka na kriptovalute: "To nije novac"

Stablecoini su nestabilni. Kriptovalute se ne ponašaju kao valute. Ima li digitalni novac ikakve šanse da pridobije monetarne vlasti širom sveta? Čini se - ne.

Svet

Izvor: Investitor

Utorak, 24.05.2022.

21:15

Novi udar centralnih banaka na kriptovalute:
Foto: Depositphotos/kuprevich

S obzirom da vrednost kriptovaluta poput bitcoina i ethereuma i takozvanih stabilnih kovanica poput Lune i TerraUSD pada i nanosi veliku štetu mnogim ulagačima, to se za sada čini malo verovatnim.

Svakako ne dok se kriptovalute ne počnu ponašati više kao tradicionalne valute, poručili su centralni bankari i regulatori u panel raspravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Bitcoin se može nazvati novčićem, ali to nije novac. To nije stabilno skladište vrednosti", rekla je Kristalina Georgijeva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Georgijeva je rekla da su neke kriptovalute sličnije piramidalnoj shemi za digitalno doba, jer nisu podržane stvarnom imovinom. Ipak, rekla je da digitalne valute centralne banke (CBDC) koje podržavaju vlade zapravo mogu biti stabilne.

S tim se složio i Fransoa Vilero de Galo, guverner Centralne banke Francuske.

"Kriptovalute nisu pouzdano sredstvo plaćanja. Neko mora biti odgovoran za vrednost i mora biti univerzalno prihvaćena kao sredstvo razmene. To sada nije", rekao je on napominjući da su "neki građani izgubili poverenje u kriptovalute" zbog velike volatilnosti.

Sethaput Suthiwartnarueput, guverner Banke Tajlanda, rekao je da Tajland eksperimentiše u svetu digitalnih valuta.

"Ne želimo da ih doživljavamo kao sredstvo plaćanja", rekao je dodajući da su kriptovalute više investicija nego sredstvo razmene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: