Biz - B92.net

Novi udar centralnih banaka na kriptovalute: "To nije novac"

Stablecoini su nestabilni. Kriptovalute se ne ponašaju kao valute. Ima li digitalni novac ikakve šanse da pridobije monetarne vlasti širom sveta? Čini se - ne.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: Depositphotos/kuprevich
Foto: Depositphotos/kuprevich

Vileroa je spomenuo da eksperiment El Salvadora da koristi bitcoin kao legalnu valutu pokazuje koliko rizično može biti prihvatanje kriptovaluta kao opšte sredstvo plaćanja. "Više bih volio da građani Salvadora imaju pristup evru", našalio se.

S obzirom da vrednost kriptovaluta poput bitcoina i ethereuma i takozvanih stabilnih kovanica poput Lune i TerraUSD pada i nanosi veliku štetu mnogim ulagačima, to se za sada čini malo verovatnim.

Svakako ne dok se kriptovalute ne počnu ponašati više kao tradicionalne valute, poručili su centralni bankari i regulatori u panel raspravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Bitcoin se može nazvati novčićem, ali to nije novac. To nije stabilno skladište vrednosti", rekla je Kristalina Georgijeva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Georgijeva je rekla da su neke kriptovalute sličnije piramidalnoj shemi za digitalno doba, jer nisu podržane stvarnom imovinom. Ipak, rekla je da digitalne valute centralne banke (CBDC) koje podržavaju vlade zapravo mogu biti stabilne.

S tim se složio i Fransoa Vilero de Galo, guverner Centralne banke Francuske.

"Kriptovalute nisu pouzdano sredstvo plaćanja. Neko mora biti odgovoran za vrednost i mora biti univerzalno prihvaćena kao sredstvo razmene. To sada nije", rekao je on napominjući da su "neki građani izgubili poverenje u kriptovalute" zbog velike volatilnosti.

Sethaput Suthiwartnarueput, guverner Banke Tajlanda, rekao je da Tajland eksperimentiše u svetu digitalnih valuta.

"Ne želimo da ih doživljavamo kao sredstvo plaćanja", rekao je dodajući da su kriptovalute više investicija nego sredstvo razmene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.