Biz - B92.net

"Kriptovalute ne vrede ništa"

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard smatra da kriptovalute ne vrede "ni dinara".

Izvor: Tanjug, Bonitet
Podeli
Foto: EPA/JIM LO SCALZO
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

"Moja veoma skromna procena je da to ništa ne vredi", rekla je Lagardova o kriptovalutama u intervjuu za holandsku emisiju "College Tour" koja je emitovana u nedelju, prenosi CNBC.

"To se ne zasniva ni na čemu", dodala je ona. "Ne postoji ni osnovna imovina koja bi delovala kao sidro sigurnosti.“

Lagardova je pozvala kreatore globalne politike da uvedu pravila kako bi zaštitili neiskusne investitore koji ulažu u digitalnu imovinu. Kriptovalute, posebno bitkoin, ove godine je izgubio više od polovine svoje rekordnih vrednosti u novembru 2021.

"Zabrinuta sam za one ljude koji misle da ih na kraju čeka nagrada, koji nemaju razumevanja za rizike, koji će sve to izgubiti i koji će biti strašno razočarani, zbog čega verujem da to treba regulisati", rekla je Lagardova.

Skepticizam bivše šefica Međunarodnog monetarnog fonda prema kriptovalutama nije nov. Ona je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja digitalnih valuta na životnu sredinu, kao i njihove potencijalne upotrebe u pranju novca i izbegavanju sankcija, prenosi Bonitet.

Njeni najnoviji komentari stižu u vreme pojačanog ispitivanja kripto tržišta dok regulatori reaguju na posledice kolapsa terraUSD-a, kontroverznog takozvanog stabilcoina koji je trebalo da uvek vredi 1 dolar, piše CNBC.

Nekoliko centralnih banaka radi na sopstvenim virtuelnim alternativama gotovini kao odgovor na brzi rast digitalnih valuta – ECB je jedna od njih. Digitalni evro bi se "u velikoj meri razlikovao" od privatnih kriptovaluta, rekla je Lagardova.

Lagardova odbacila spekulacije da Evrozona ide ka recesiji

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard odbacila je danas spekulacije da evrozona ide ka recesiji.

"U ovom trenutku ne vidimo recesiju u Evrozoni. Ne razmatramo to kao najniže polazište u našim scenarijima“, rekla je Lagardova za tv "Blumberg" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ona je nabrojala „najnžu stopu" nezaposlenost u zoni jedinstvene valute, veliku štednju domaćinstava i izglede za snažnu letnju sezonu turističke industrije kao sile koje će ublažiti negativne uticaje rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Evro je nakon emitovanja njene izjave neutralisao pad prema američkom dolaru zabeležen na ranom trgovanjui i dostigao najviši nivo od 1,0724 dolara, a ojačao je i u odnosu na druge valute, uključujući švajcarski franak i britansku funtu, prenosi njujorška agencija.

Lagardova je u ponedeljak iznela svoju viziju narednih koraka ECB-a u blogu objavljenom na veb sajtu centralne banke evrozone, najavljujući da će do kraja trećeg kvartala banka verovatno napustiti politiku negativnih kamata i povećati stope.

Prvo povećanje kamatne stope trebalo bi da se dogodi u julu, navela je ona.

Lagardova je odbila da kaže da li ECB možda razmišlja o povećanju kamate za 50 baznih poena, navodi "Blumberg".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.