Vesti -

Nestašica lekova se pogoršava alarmantnom brzinom

Nestašica lekova u Francuskoj se pogoršala alarmantnom brzinom u poslednjih pet godina, sa oko 800 problematičnih medikamenata u 2018. na oko 3.000 danas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/viewfinder
Ilustracija: Shutterstock/viewfinder

Situacija je takva uglavnom zbog problema sa nabavkom potrebnih sastojaka za proizvodnju lekova, od kojih većina dolazi iz Kine i Indije, 80 do 85 odsto, piše Euraktiv.

"U Francuskoj je 2018. godine između 700 i 800 lekova imalo problematično snabdevanje, u poređenju sa 2.500 do 3.000 danas", saopšteno je iz istražnog odbora francuskog Senata koji ispituje nestašicu lekova.

Nestašica lekova prisutna je i u drugim evropskim zemljama, poput Italije, koja je ove zime prijavila ograničenja u snabdevanju za preko 3.000 lekova, od kojih su 554 bila potpuno nedostupna.

Situacija sa Francuskom je u određenoj meri neobična, pošto je ta zemlja bila vodeći proizvođač lekova u EU do 2008. godine, a sada je na četvrtom mestu posle Švajcarske, Nemačke i Italije, prema podacima francuskih vlasti, navodi Euraktiv.

U narednim nedeljama, pred senatskim odborom za nestašicu lekova govoriće francuski ministar zdravlja Fransoa Braun, kako bi se „procenile njegove aktivnosti u borbi protiv nestašice lekova“ pre nego što odbor podnese svoj izveštaj u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.