Svet

Četvrtak, 15.09.2022.

11:35

Nemačka uvodi novu obavezu – uticaće na sve radnike

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Nemačkoj je uvedena obaveza beleženja radnih sati.

Izvor: Index

Nemačka uvodi novu obavezu – uticaće na sve radnike
Ilustracija: Depositphotos/Steve_Allen

Prema nemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedeljom morali biti dokumentovani, a ne celo radno vreme, piše Feniks magazin.

Odluka BAG-a je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo, prenosi Indeks.

Predsednica najvišeg nemačkog Radnog suda Inken Galner juče je u Erfurtu opravdavala obavezu poslodavaca da sistemski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenih, tumačenjem nemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude Evropskog suda pravde (EuGH).

Stručnjaci: Ovo će imati dalekosežne posledice

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne posledice na modele radnog vremena temeljene na poverenju koji su se praktikovali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Galner, predsedavajuća sudija Radnog suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obavezuje poslodavce da uvedu sistem kojim se mogu beležiti odrađeni sati zaposlenih.

"Ako nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obaveza evidentiranja radnog vremena", rekla je Inken Galner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: