Biz - B92.net

Neće plaćati u dolarima: Počinju da uvoze naftu iz Rusije u aprilu

Pakistan će početi da uvozi sirovu naftu iz Rusije u aprilu nakon završetka pregovora, izjavio je za Njuz internešenel državni ministar za naftu Musadik Malik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/CLEMENS BILAN
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

"U martu će biti finalizovani svi komercijalni uslovi sporazuma sa Rusijom, uključujući valutu plaćanja koja neće biti dolarska. Nakon toga će jeftina sirova nafta početi da teče u Pakistan, što će biti od koristi za obe zemlje“, rekao je pakistanski ministar.

Pakistan, u okviru sporazuma sa Rusijom, razvija sveobuhvatan plan energetske bezbednosti, čije je sprovođenje planirano do kraja godine, navodi pakistanski dnevnik.

"Sirova nafta, tečni prirodni gas, benzin i druga goriva biće uključeni u ovu strategiju i očekuje se da će to povećati energetsku bezbednost Pakistana", rekao je Malik i dodao da će u narednoj zimskoj sezoni Islamabad moći da kupuje tečni prirodni gas na spot tržištu od dve kompanije koje je Moskva identifikovala.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov potvrdio je da Rusija i Pakistan koordiniraju obim isporuke nafte i razgovaraju o logistici, osiguranju i pitanjima plaćanja.

Nakon što su zapadne zemlje uvele ograničenje za cene nafte iz Rusije, Moskva je najavila da neće isporučivati sirovine stranim kupcima ako ugovori eksplicitno ili implicitno predviđaju mehanizam za fiksiranje graničnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.