Nakon skoro 10 godina, tužba privela kraju: Apple mora da plati

Federalni sudija u Kaliforniji odobrio je nagodbu od 30,5 miliona dolara u skoro decenijskoj tužbi protiv kompanije Apple Inc.

Svet

Izvor: Index

Utorak, 16.08.2022.

09:54

Nakon skoro 10 godina, tužba privela kraju: Apple mora da plati
Foto: Lester Balajadia / Shutterstock.com

Tužba je usledila nakon što je Apple oštetio 15.000 radnika jer im nije isplatio vreme provedeno na bezbednosnim proverama po završetku smena, prenosi Indeks.

Federalni sudija u Kaliforniji odobrio je nagodbu od 30,5 miliona dolara u skoro decenijskoj tužbi protiv kompanije Apple Inc. otpustio 15.000 radnika jer im nije isplatio vreme koje su proveli na bezbednosnim proverama po završetku smena.

Okružni sudija Vilijam Alsup u San Francisku odobrio je nagodbu u grupnoj tužbi 2013. godine.

Tužioci su naveli da su radnici čekali nekoliko minuta pre odjave, ponekad i duže, kako bi im se proverile torbe pre nego što im je bilo dozvoljeno da napuste prodavnice u kojima su radili.

Godine 2020. Vrhovni sud Kalifornije je iskoristio slučaj da presudi da državni zakon zahteva da zaposleni budu plaćeni za vreme koje provedu prolazeći kroz obavezne bezbednosne provere.

Valmart Inc. i Amazon.com.Inc su takođe među velikim američkim poslodavcima koji se suočavaju sa sličnim tužbama. Amazon i agencija za zapošljavanje dogovorili su se prošle godine da plate 8,7 miliona dolara za 42.000 skladišnih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: