Vesti -

Najveći globalni proizvođači automobila u problemu: Promet je veći, zarada manja

Konsultanti kompanijama preporučuju veću disciplinu u troškovima.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: shutterstock, Gorodenkoff
Foto: shutterstock, Gorodenkoff

Najveći globalni proizvođači automobila, među kojima i nemački, u prvom kvartalu su zabeležili veliki rast prometa, ali prodaja i profit to nisi ispratili i zarada je oslabila.

Promet je u prva tri meseca 2023. porastao za 19 odsto od prvog kvartala prošle, ali je profit, bez uračunatih kamata i poreza, rasla stopom od svega 6,1 odsto, saopštila je konsultantska kuća Ernst i Jang. Prodaja je porasla za svega četiri odsto.

Profitabilnost je sa devet opala na osam odsto. Među 16 proizvođača koje je EY analizirala, novi lider u maržama bio je Mercedes.

Sa razlikom između nabavne i prodajne cene od 14,7 odsto, štutgartska firma je iza sebe ostavila BMW na 14,6 odsto i koncern Kia, na 12,1 odsto. Tesla, koji je ranije vodio, sada je čevtrti sa maržom od 11,4 odsto.

"Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znake erozije profita, koji više ne raste tako snažno kao promet", rekao je stručnjak EY za Zapadnu Evropu Konstantin Gal.

Tržište se, dodao je Gal, normalizuje. "Novi automobil uskoro više neće biti tako retka roba kao prošle godine", pa će proizvođačima biti sve teže da tržištu diktiraju cene i izbegavaju popuste.

"Vremenu marži iz snova u pojedinim kompanijama brzo će doći kraj", zaključio je Gal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.