Vesti -

Najpotrebniji stručnjaci za veštačku inteligenciju: Lista najtraženijih zanimanja

Sanivejl -- Izašla je godišnja lista koju tradicionalno izbacuje Linkedn, "Imerdžing džobs", a reč je o poslovima koji su bili najtraženiji.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: Depositphotos, Jirsak
Foto: Depositphotos, Jirsak

Ovaj put napravili su listu zapošljavanja od 2015. do ove godine.

Među prvim zanimanjima je stručnjak za veštačku inteligenciju, najčesće inženjer, istraživač ili druga specijalnost koja se fokusira na mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, smišljajući stvari poput toga gde ima smisla implementirati AI ili izgradnju AI sistema.

U poslednje četiri godina stopa rasta zapošljavanja kada je ječ o ovom zanimanju bila je 74 odsto.

"AI se infiltrirao u svaku industriju i trenutno potražnja ljudi koji su kvalifikovani za AI nadmašuje ponudu", kaže Gui Berger, glavni ekonomista LinkedIna.

"Ovo je treća godina zaredom gde se zanimanje koja se odnosi na mašinsko učenje ili AL stavlja na vrh liste, a možemo očekivati samo da će potražnja porasti ", rekao je on.

Tu su zatim inženjeri robotike (40 odsto godišnjeg rasta zapošljavanja), analitičar podataka (37 odsto) i drugi, prenosi Bankar.

"Iako su mnogi od ovih poslova tehnološke uloge, oni nisu nužno u tehnološkoj industriji. Svaka kompanija je morala da prihvati tehnologiju na nekom nivou i to se vidi i u ovim poslovima visokog rasta", dodaje Berger.

Interesantno je takođe da postoji veliki broj zanimanja poput stručnjaka za uspeh odnosa sa kupcima i predstavnika prodaje.

Evo i liste:

1. Stručnjak za veštačku inteligenciju
2. Inženjer robotike
3. Data Sajentist
4. Inženjer za upravljanje podacima
5. Inženjer za pouzdanost sajta
6. Stručnjak za odnos sa kupcima
7. Predstavnik za razvoj prodaje
8. Data Inženjer
9. Bihevioralni zdravstveni tehničar
10. Stručnjak za sajber bezbjednost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.