Vesti -

Konačno popustili: Nakon 20 godina – ukinuto

Japan je ukinuo ograničenje na uvoz kanadske govedine koje datira od pre 20 godina, saopštilo je kanadsko ministarstvo poljoprivrede, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Karanov
Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Karanov

Japan je, kao i mnoge druge nacije, ograničio uvoz govedine iz Kanade nakon što je 2003. godine u provinciji Alberta otkriven slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), odnosno "bolesti ludih krava".

Kanadska agencija za inspekciju hrane, uz podršku Ministarstva poljoprivrede Kanade, tokom proteklih nekoliko godina radila je na uspostavljanju najviših standarda proizvodnje i obezbeđivanja kvaliteta govedine kako bi ponovo bio otvoren pun pristup ključnim tržištima, poput Japana.

Japan je važno tržište za Kanadu i svet. U 2022. godini, japansko tržište kanadske govedine i proizvoda od govedine imalo je procenjenu vrednost od 518 miliona dolara, uglavnom zbog preferencijalnog pristupa Kanade prema Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP).

Ova proširena prilika za pristup tržištu usledila je nakon još jednog popuštanja ograničenja 2019. godine, kada je Japan odobrio uvoz kanadske govedine od goveda starijih od 30 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.