Vesti -

Katastrofa za Putinovog prijatelja - kralj aluminijuma "izbrisan"

Akcije kompanije Rusal ruskog biznismena Olega Deripaske nestaće sa berzi, prenose svetski mediji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/DMITRY ASTAKHOV
Foto: Epa/DMITRY ASTAKHOV

Američko ministarstvo finansija, podsetimo, najavilo je sankcije protiv sedam ruskih oligarha i 12 kompanija u njihovom vlasništvu, odnosno pod njihovom kontrolom, uz obrazloženje da profitiraju od "malignih aktivnosti" ruske države širom sveta.

Grupa ruskih biznismena uključuje, između ostalih, Olega Deripasku i njegov Rusal, čije su akcije izlistane u Hongkongu i njegovu holding grupu En%2BGroup.

Akcije Rusala, koji spada među najveće proizvođače aluminijuma biće izbrisane iz svetskih indeksa a najavljena i zabrana trgovanja njegovim metalom na Londonskoj berzi metala (LME) i grupi CME.

Tako je FTSE najavio brisanje Rusala i En grupe iz svojih indeksa na otvaranju tržišta počevši od danas.

Mediji prenose jutros da se više ne vide cene akcije Rusala, En gupe i švajcarskog proizvođača pumpi Sulzera.

Oleg Deripaska je jedan od najbogatijih Rusa, veoma blizak predsedniku Vladimiru Putinu. Deripaska se nije mnogo eksponirao, a našoj javnosti je postao zanimljiv zbog interesovanja njegove kompanije, Bejzik element, za privatizaciju RTB Bor.

Oleg Depiraska je rođen 1968. godine u malom mestu Deržinska, na jugu Rusije. Studirao je u Moskvi, gde je diplomirao fiziku (1993.) i ekonomiju (1996.). U međuvremenu je radio za kompaniju Sajanogorsk aluminijum smelter, u kojoj je od 1994. do 1997. godine obavljao funkciju generalnog direktora.

Deripaska je u privatizaciji uspeo da kupi veliki udeo o toj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.