Biz - B92.net

"Kamate će ipak morati da rastu"

Evropska centralna banka (ECB) će inflaciju morati dodatno da ohladi prilagođavanjem baznih kamatnih stopa, procenjuje čelnik Bundesbanke Joachim Nagel.

Izvor: See biz
Podeli
Foto: shutterstock, nitpicker
Foto: shutterstock, nitpicker

"Kamate će ipak morati rasti", rekao je bankar za internetsko izdanje časopisa Spiegel. ECB je od jula četiri puta podigla temeljnu kamatnu stopu koja sada iznosi 2,5 posto.

"Već smo najavili korekcije za februar i mart, a neću se iznenaditi ako nakon toga povećamo i kamate", rekao je predsednik Bundesbanke i član uprave ECB-a

ECB pokušava zadržati inflaciju na dva posto godišnje. Međutim, kombinacija kriza - posebno povećanje cena energije i hrane zbog ukrajinskog rata - gurnula je stopu rasta cena u maloprodaji na rekordnih 8,6 posto u 2022. godini.

Monetarne vlasti dizanjem kamata nastoje suzbiti inflaciju, što pak poskupljuje kredite, usporava ekonomski rast i suzbija potrošnju, a time i cene.

Inflacija je, doduše, u decembru nešto usporila, ali je i dalje na međugodišnjem nivou od 8,6 posto u Nemačkoj i 9,2 posto u eurozoni.

"Moramo biti oprezni i ne prilagođavati se jakoj inflaciji. Ne čudi što je stopa bila nešto niža u decembru", rekao je Nagel.

"Uprkos popuštanju, inflacija je i dalje previsoka", dodao je.

Sledeći sastanak odbora ECB-a s kamatama na dnevnom redu održava se 2. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.