Još jedna zemlja na putu za BRIKS

Predsednica Hondurasa Siomara Kastro podnela je zvaničan zahtev za ulazak zemlje u Novu razvojnu banku BRIKS-a, saopštila je vlada te države.

Svet

Izvor: Sputnjik

Subota, 10.06.2023.

16:34

Još jedna zemlja na putu za BRIKS
Ilustracija: Depositphotos/michal812

"Predsednica Siomara Kastro sastala se u Šangaju sa šeficom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef koja je zvanično primila zahtev Hondurasa za ulazak u organizaciju“, navodi se u saopštenju na Tviteru.

Kako je precizirano, u narednim danima će biti formirana vladina tehnička komisija koja će započeti proces pristupanja.

Politička odluka o formiranju Nove razvojne banke u okviru BRIKS-a doneta je 2013. godine na samitu u Durbanu u Južnoj Africi.

Na sledećem samitu u brazilskom gradu Fortalezi 2014. godine, potpisan je sporazum o osnivanju banke. Ona je zvanično počela sa radom 7. jula 2015. godine.

Glavni zadatak institucije je finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata održivog razvoja u zemljama članicama BRIKS-a i u zemljama u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: