Vesti -

Janukovič: Ponuda EU ponižavajuća

Kijev -- Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da bi njegovoj zemlji za primenu standarda EU bilo potrebno godišnje najmanje 20 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Evropska unija je, prema njegovim rečima, tokom proteklih pregovora dala Kijevu "ponižavajuću ponudu".

Janukovič je rekao, u intervjuu za lokalne tv mreže, da bi, ako se imaju u vidu svi neophodni troškovi primene standarda EU, Kijevu do kraja 2017. bilo potrebno za te namene oko 160 milijardi dolara.

"To (potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa EU) nije i ulazak Ukrajine u sastav Unije", objasnio je on, uz napomenu da njegova zemlja, ukoliko uđe u taj aranžman neće moći da koristi i evropske fondove. "Nas tamo neće biti", naglasio je.

Prema rečima Janukoviča, Ukrajina je dugo vodila pregovore sa različitim strukturama EU o trgovinsko-ekonomskoj i saradnji u energetici, a suština je u tome da Kijev stekne "dovoljnu ekonomsku snagu za primenu navedenog aranžmana sa Unijom".

Ranije je Janukovič izjavio da će Kijev potpisati asocijativni ugovor sa EU kad Ukrajina bude "potpuno ekonomski spremna za takav korak".

Vlada Ukrajine je, inače, 21. novembra saopštila da obustavlja pripreme za potpisivanje asocijativnog ugovora sa EU, iako je u Kijevu i Briselu prethodno bilo najavljeno da će taj sporazum biti prihvaćen na skupu EU u Viljnusu krajem ove sedmice.

"Evrointegracije nepromenjeni prioritet"

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio je da se proces pregovaranja o zaključenju sporazuma o asocijaciji i zoni slobodne trgovine između Ukrajine i Evropske unije neće prekidati ni na jedan dan.

Prema njegovim rečima, nepromenjeni prioritet za Ukrajinu ostaju evropske integracije.

Međutim, u uslovima koji trenutno postoje, potpisivanje Sporazuma o pridruživanju bio bi "neuspeh kako za Ukrajinu, tako i za EU", rekao je Azarov, a prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

Put ka potpisivanju Sporazuma sa EU otvoriće održavanje trilateralnih pregovora Ukrajine, EU i Rusije, rekao je Azarov.

"Proces pregovora o potpisivanju Sporazuma se nastavlja i rad na približavanju Ukrajine evropskim standardima neće se zaustavljati ni dana", rekao je on.

Prema rečima Azarova, predsednik Viktor Janukovič i vlada su tokom tri godine odlučno usmerili politički kurs ka praktičnom ispunjavanju kriterijuma neophodnih za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i ostvarili "teške ali neophodne reforme ne samo radi evropske budućnosti, već pre svega radi ukrajinskog društva".

"Do kraja smo vagali rizike i odgovornost pred narodom Ukrajine", rekao je ukrajinski premijer, dodajući da će Kijev nastaviti putem ka evrointegracijama, koji podržava većina građana, i zato nikakvog raskola u društvu neće biti.

"Ljude na ulicu nisu izveli političari, već iskreno razočaranje da se naši planovi u ovoj fazi nisu ostvarili. Dobro razumem i delim to razočaranje, jer 90 odsto onih koji su izašli na mitinge su građani koji su tri godine podržavali politiku predsednika i vlade na putu evrointegracije", rekao je Azarov.

Istovremeno, premijer Ukrajine upozorio je demonstrante da određeni opozicioni političari ne prestaju s pokušajima da se mirno izražavanje volje pretvori u "pesničenje".

Policija takve pokušaje treba da sprečava bez kolebanja, dodao je Azarov.

Prema rečima Azarova, da bi bio zaključen uspešan Sporazum o asocijaciji i zoni slobodne trgovine i rešeni ekonomski problemi sa istočnim partnerima, Ukrajina treba da bude jedinstvena i stabilna.

Premijer Ukrajine je naložio ministarstvima spoljnih poslova i ekonomske politike i trgovine da obezbede održavanje trilateralnih konsultacija Kijev-Brisel-Moskva, koji treba da odstrane protivrečnosti "u trouglu interesa" i vode potpisivanju Sporazuma na uslovima boljih za Ukrajinu, "ne gubeći tržišta ni Rusije, ni EU", naveo je Ukrinform.

Odluka Ukrajine da odloži potpisivanje asocijativnog udgovora sa EU izazvala je i nove tenzije u odnosima Brisela i Moskve, nakon što su obe strane optužile jedna drugu da vrše pritisak na Kijev.

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je juče da se sve nesuglasice oko odnosa na relaciji Moskva - Kijev - Brisel reše u mirnoj atmosferi i u direktnim pregovorima sve tri zinteresovane strane, a na osnovu predloga koji je već dao njegov ukrajinski kolega Janukovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.