Izglasano uvođenje 13. penzije

Građani Švajcarske su danas na referendumu podržali predlog o uvođenju 13. penzije.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.03.2024.

15:55

Izglasano uvođenje 13. penzije
Ilustracija: Shutterstock/Fertas

naime, zabrinutost oko troškova života nadmašila je sumnje Vlade u njenu dostupnost, pokazuju preliminarne projekcije javnog servisa SRF.

Prvi podaci, koje je objavio SRF, pokazuju da je 58 odsto glasača podržalo dodatnu penziju, odnosno 13. isplatu godišnje, dok je 42 odsto protiv, prenosi Rojters.

Za usvajanje ove mere, koju su promovisali Savez sindikata Švicarske i stranke levog centra, potrebna je podrška većine od 26 švajcarskih kantona.

"Ovaj korak je zaista ogromna prekretnica iz perspektive sindikata", rekao je za SRF Lukas Golder iz agencije "gfs.bern".

Vlada, poslovni lobiji i parlament, koji trenutno naginje desnici, odbacili su predlog kao finansijski neadekvatan.

Nije poznato iz kojih sredstava će se finansirati 13. penzija, čija će isplata početi 2026. godine.

Minimalna starosna penzija u Švajcarskoj iznosi 1.225 švajcarskih franaka, a najveća je 2.450 franaka.

Švajcarci su danas, takođe, glasali o podizanju starosne granice za odlazak u penziju, a ovaj predlog je glatko odbačen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

23 h

Podeli: