Vesti -

Italija se povlači

Italijanska premijerka Đorđa Meloni najavila je povlačenje Italije iz kineske inicijative Pojas i put.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Antonello Marangi
Foto: shutterstock, Antonello Marangi

Ona je u razgovoru sa kineskim premijerom Li Ćijangom nagovestila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put.

Đorđa Meloni i Li razgovarali su na marginama samita G20 u Nju Delhiju istovremeno i o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje.

"Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat", objavio je list Korijere dela sera, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.

Italija nastoji da svede na najmanju moguću meru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004, prenosi Rojters.

Italija je jedina članica G7 koja je deo incijative Pojas i put, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile, koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.

Rim predsedava G7 sledeće godine i preinačuje svoje odnose sa Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.