Gasprom obustavio isporuke gasa Francuskoj

Kompanija "Gasprom" je obustavila isporuke gasa francuskoj kompaniji "Endži" jer nije u potpunosti platila za julske isporuke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2022.

21:55

Gasprom obustavio isporuke gasa Francuskoj
Foto: Shutterstock/Krasowit

Kako se navodi u saopštenju ruske kompanije, do kraja radnog dana 30. avgusta, kompanija "Gasprom eksport" nije dobila pun iznos za gas koji je kompanija "Endži" dobila u julu u skladu sa važećim ugovorom, prenosi Sputnjik.

"U skladu sa Ukazom predsednika Ruske Federacije broj 172 od 31. marta 2022. godine "O posebnom postupku za ispunjavanje obaveza stranih kupaca prema ruskim dobavljačima prirodnog gasa“, dalja isporuka prirodnog gasa stranom kupcu je zabranjena ako kupac ne izvrši uplatu u celosti u ugovorenom roku“, podseća ruski koncern.

Nisu se složili – pa ih je Gasprom "kaznio"

S tim u vezi, "Gasprom eksport" je obavestio "Endži" da u potpunosti obustavlja isporuke gasa počev od 1. septembra 2022. godine do dobijanja sredstava za isporučeni gas u punom obimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: