Svet

Sreda, 29.11.2023.

19:35

Fortenova grupa menja vlasničku strukturu

Holandska holding kompanija Fortenova grupa TopCo B.V danas je najavila promenu vlasničke strukture zbog suvlasnika koji su pod sankcijama.

Izvor: Tanjug

Fortenova grupa menja vlasničku strukturu
Foto: shutterstock, T. Schneider

Fortenova grupa TopCo B.V je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj (Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec).

Nova vlasnička struktura sprečiće nanošenje dalje finansijske štete i stvaranje operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat učešća sankcionisanih suvlasnika u vlasništvu kompanije, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Krovna holandska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd, najvećim nesankcionisanim akcionarom (vlasnikom depozitnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebalo da rezultira novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcionisanih suvlasnika.

Dogovor se odnosi na prodaju i prenos 100 odsto udela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu holandsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od holandske fondacije Iter STAK Stichting i holandskog društva Iter BidCo B.V. za iznos koji ukupno može dostići do 660 miliona evra.

Ukoliko u sledeće tri godine dođe do uključivanja Fortenova grupe na organizovano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim akcionarima koji neće učestvovati u novoj vlasničkoj strukturi.

Fortenova grupa je u septembru ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijardi evra kojim je kratkoročno refinansiran dug kompanije na rok do kraja novembra 2024. godine te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udele u kompaniji MidCo.

Odobrenje za transakciju koje je neophodno za njeno zaključenje, biće zatraženo od akcionara (vlasnika depozitnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. decembra 2023. godine.

Dogovor o kojem će glasati akcionari (vlasnici depozitnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uslovima kao i OpenPass, mogu učestvovati svi kvalifikovani akcionari, odnosno svi nesankcionisani sadašnji vlasnici depozitnih potvrda kompanije, među kojima je i čitav niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Kako je navedeno, sadašnji akcionari koji nisu pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu će na ovaj način moći ili samo da prenesu svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije da povećaju svoj suvlasnički udeo, ili da odaberu opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Sankcionisanim akcionarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će pristupiti kada sankcioni propisi Evropske unije, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije to dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: