Folksvagen želi fabriku u Turskoj: Ali ništa od toga ako Erdogan ne ispuni jedan uslov

Nemački proizvođač automobila Folksvagen pregovara sa zvaničnicima u Ankari u vezi s turskim poreskim režimom za vozila.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.08.2019.

16:20

Folksvagen želi fabriku u Turskoj: Ali ništa od toga ako Erdogan ne ispuni jedan uslov
FOTO: EPA,CLEMENS BILAN

Oni nastoje da dogovore investiciju od preko milijardu evra za izgradnju fabrike u ovoj zemlji, prenose turski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Nije navedeno o kakvim je tačno porezima na vozila reč u ovom slučaju, ali zna se da kupovina automobila u Turskoj podrazumeva poseban porez na potrošnju koja ide od 45 do 60 odsto za motore do 1,6 litara, a penje se i do 100 odnosno 110 odsto za motore do dva litra.

Folksvagen je spreman da uloži milijardu evra u Tursku, rekao je jedan od izvora.

"Jedini zahtev koji imaju odnosi se na oporezivanje na tržištu automobila. Njega planiraju da upute i turskom predsedniku, a očekuje se da odluka bude donesena uskoro", naveo je izvor dodajući kako Turska traži način da izađe u susret nemačkom gigantu, a da ne dovede postojeće proizvođače automobila u nepovoljan položaj.

Fokus na manjim motorima


Veliki proizvođači poput Fiata, Renoa, Forda, Hjundaija i Tojote proizveli su više od 1,3 miliona motornih vozila u Turskoj prošle godine.

Visoki turski porezi na veće automobile doveli su do toga da se većina kupaca i lokalnih proizvođača drži manjih motora.

Tako su automobili sa 1,6-litarskim motorom činili 96 osto proizvodnje na turskom tržištu u toku prošle godine.

Vrlo blizu odluke

U novembru 2018. Folksvagen je objavio nameru da izgradi novu fabriku u Istočnoj Evropi u kojoj će se, između ostalih, proizvoditi vozila marke Škoda Karog i Seat Ateka.

Investicija u novu fabriku koja će otvoriti oko 5.000 radnih mesta procenjuje se na iznos između 1,3 i dve milijarde evra.

Očekuje se da proizvodnja počne 2022. godine a kada bude otvoren biće to jedan od najvažnijih proizvodnih pogona u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: