Vesti -

Evropski bankari očekuju manje godišnje bonuse, neke čekaju otkazi

Menadžeri glavnih evropskih banaka i evropskih predstavništava međunarodnih banaka očekuju manje bonuse i otpuštanja u bliskoj budućnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/goodluz
Ilustracija: Shutterstock/goodluz

"Ove godine imamo jedan od najmanjih fondova za bonuse u modernoj istoriji", izjavio je šef odeljenja za korporativno i investiciono bankarstvo Dojče banke Fabricio Kampeli, prenosi Rojters.

Ovo se objašnjava činjenicom da je veličina bonusa uglavnom vezana za obim transakcija u kojima je banka učestvovala. Od početka godine su širom sveta sklopljeni su poslovi spajanja i akvizicija (M&A) u ukupnom iznosu od 2,67 biliona dolara, što je rekordno nizak nivo od 2005. godine, prema istraživačkoj firmi Dilodžik (Dealogic).

Što se tiče regiona EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika), obim M&A tamo od početka godine iznosio je samo 616 milijardi dolara, što je minimum od 2004. godine.

Volstrit džornal je preneo da će se bonusi američkim investicionim bankarima biti smanjeni za oko 15 do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Teška situacija na bankarskom tržištu primorava mnoge evropske kompanije da usporavaju zapošljavanje novih radnika ili otpuštaju postojeće radnike.

Britanska banka Barkliz planira da u bliskoj budućnosti otpusti dve hiljade zaposlenih, a banka Lojds 2.500 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.