Svet

Petak, 01.12.2023.

16:36

Evropski bankari očekuju manje godišnje bonuse, neke čekaju otkazi

Menadžeri glavnih evropskih banaka i evropskih predstavništava međunarodnih banaka očekuju manje bonuse i otpuštanja u bliskoj budućnosti.

Izvor: Tanjug

Evropski bankari očekuju manje godišnje bonuse, neke čekaju otkazi
Ilustracija: Shutterstock/goodluz

"Ove godine imamo jedan od najmanjih fondova za bonuse u modernoj istoriji", izjavio je šef odeljenja za korporativno i investiciono bankarstvo Dojče banke Fabricio Kampeli, prenosi Rojters.

Ovo se objašnjava činjenicom da je veličina bonusa uglavnom vezana za obim transakcija u kojima je banka učestvovala. Od početka godine su širom sveta sklopljeni su poslovi spajanja i akvizicija (M&A) u ukupnom iznosu od 2,67 biliona dolara, što je rekordno nizak nivo od 2005. godine, prema istraživačkoj firmi Dilodžik (Dealogic).

Što se tiče regiona EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika), obim M&A tamo od početka godine iznosio je samo 616 milijardi dolara, što je minimum od 2004. godine.

Volstrit džornal je preneo da će se bonusi američkim investicionim bankarima biti smanjeni za oko 15 do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Teška situacija na bankarskom tržištu primorava mnoge evropske kompanije da usporavaju zapošljavanje novih radnika ili otpuštaju postojeće radnike.

Britanska banka Barkliz planira da u bliskoj budućnosti otpusti dve hiljade zaposlenih, a banka Lojds 2.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: