Evropljani se oslanjaju na sunce i vetar; uštedeli milijarde

U Evropskoj uniji je od početka rata u Ukrajini rekordna četvrtina ukupne struje proizvedena pomoću energije sunca i vetra.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2022.

14:02

Evropljani se oslanjaju na sunce i vetar; uštedeli milijarde
Ilustracija: Shutterstock/PanyaStudio

To je uštedelo 11 milijardi evra koje bi EU inače potrošila na prirodni gas, navodi se u studiji organizacija Ember i E3G.

Od marta do septembra iz energije sunca i vetra proizvedeno je 24 odsto celokupne struje na teritoriji EU, navele su dve NVO u objavljenoj studiji.

Rekord u proizvodnji struje iz sunca i vetra postignut je u 19 članica EU, među kojima su Francuska (14 odsto), Italija (20 odsto), Poljska (17 odsto) i Španija (35 odsto).

Količina struje proizvedene iz tih obnovljivih izvora iznosila je 345 Teravatsati i porasla je za 39 Teravatsati u odnosu na isti period prošle godine. Procentualno, udeo obnovljivih izvora je u tom periodu 2021. iznosio 21 odsto.

Za proizvodnju te količine struje bilo bi potrebno oko osam milijardi kubnih metara gasa, u vrednosti od oko 11 milijardi evra.

EU je i tom periodu ipak potrošila, kako se procenjuje u studiji, 82 milijarde evra na fosilni gas, koji je zaslužan za oko 20 odsto proizvedene struje.

U analizi, NVO Ember i E3G navode da program Evropske komisije RipauerEU (RepowerEU) poseduje potencijale da brzo i u značajnoj meri smanji zavisnost EU od skupih uvoznih fosilnih goriva, i da ojača njenu energetsku bezbednost i stabilnost cena. U studiji se ocenjuje da članice EU treba da podrže taj plan i da ga što pre pretoče u zakone.

Ujedno se ocenjuje i da su neke ranije odluke koje su povećale zavisnost EU od gasa, a usporavale ambicije u oblasti čiste i zelene energije, sada glavni motor rekordne inflacije, ali da su i postojeći kapaciteti za korišćenje energije vetra i sunca doprineli da inflacija ne bude još viša, a kriza još dublja.

"Sa ograničenim tržištem tekućeg gasa (LNG) koje će i narednih godina održavati visoke cene gasa, vlade treba da podrže ambiciju čiste energije plana RipauerEU i da je učine ključnim elementom odgovora na cenu energenata", ocenio je stručnjak za energetsku tranziciju NVO E3G Artur Patuleja.

Viši analitičar organizacije Ember Kris Roslov naglasio je da "vetar i sunce već sada pomažu evropskim građanima", a da je "budući potencijal još i veći".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: