Svet

Sreda, 06.12.2023.

14:33

Evropljani postaju siromašniji

Evropljani postaju siromašniji, ne samo kao stanovništvo već i svi pojedinačno.

Izvor: Tanjug

Evropljani postaju siromašniji
Ilustracija: Shutterstock/perfectlab

To je izjavio grčki ekonomista i bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis na drugoj regionalnoj konferenciji "Look up" na Kopaoniku.

"Da vas podsetim, 2008. godine prosečan prihod u celoj Evropskoj uniji, a tu posmatram i Veliku Britaniju, bio je 10 odsto viši nego što je bio u SAD. To je bio prosečan prihod u Americi, ali 2022. godine Amerika ima 26 odsto više prihoda nego što je to bio slučaj u Evropi prošle godine", rekao je Varufakis.

Dodao je da je ta činjenica zabrinjavajuća, jer pokazuje da stanovništvo Evrope postaje siromašno.

U fokusu ovogodišnje konferencije biće aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista.

Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: