Svet

Nedelja, 10.12.2023.

12:49

EU odobrila: Mađarskoj 920 miliona evra

Mađarskoj odobreno 920 miliona evra iz EU fondova.

Izvor: Beta

EU odobrila: Mađarskoj 920 miliona evra
EPA-EFE/Zoltan Balogh

Ministri finansija Evropske unije (EU) odobrili su u petak isplatu Mađarskoj od 920 miliona evra u okviru revizije njenog plana oporavka, koji je inače još uvek zamrznut u očekivanju napretka u vladavini prava.

Odluka, koju je saopštio Savet EU, dolazi nekoliko dana pre nego što Komisija očekuje oslobađanje od skoro deset milijardi evra iz fondova namenjenih Mađarskoj, isplate obustavljene u drugom postupku, u očekivanju poboljšanja nezavisnosti pravosudnog sistema kroz određeni broj reformi.

Zeleno svetlo dolazi u još uvek napetom kontekstu između lidera EU i mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana.

Međutim, Orban je rekao da će biti protiv dve važne odluke za Ukrajinu, a to su evropsku pomoć od 50 milijardi evra i otvaranje pristupnih pregovora sa EU. O tome će biti reči na samitu EU u Briselu 14. i 15. decembra.

Ministri finansija EU dali su svoje odobrenje za 13 revidiranih nacionalnih planova, uključujući i mađarski plan koji sada iznosi 10,4 milijarde evra (6,5 milijardi u grantovima i 3,9 milijardi u zajmovima), u poređenju sa 5,8 milijardi u subvencijama ranije.

Na ovaj iznos Budimpešta će moći da dobije avans od 920 miliona.

Evropska komisija je dala saglasnost 23. novembra uz obrazloženje da u skladu sa pravilima isplata ovog avansa nije podložna nikakvim uslovima, za razliku od ostatka sredstava u planu oporavka.

Međutim, Mađarska mora da sprovede mere u cilju borbe protiv korupcije i sukoba interesa, unapređenja nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja i akademske slobode, i zaštite prava manjina i migranata.

Za uplatu avansa od 920 miliona evra i dalje će formalno morati da dođe do sporazuma sa Komisijom, posle čega će novac biti dostupan u roku od dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: