Svet

Utorak, 19.04.2022.

19:00

Da li će iko ostati? Stelantis, SAP i Henkel napuštaju Rusiju

Nemačke kompanije Henkel i SAP pridružile su se Stelantisu u obustavljanju proizvodnje u Rusiji usled rata Moskve protiv Ukrajine.

Izvor: DPA

Da li će iko ostati? Stelantis, SAP i Henkel napuštaju Rusiju
Shutterstock/Novikov Aleksey

Stelantis, vlasnik velikih proizvođača automobila poput Fijata, Krajslera, Opela i Sitroena, u najavio da će proizvodnja u Kalugi, južno od Moskve, biti zaustavljena zbog zapadnih sankcija Rusiji i logističkih poteškoća.

Ovaj korak je bio neophodan radi poštovanja sankcija i zaštite zaposlenih, rekao je Stelantis.

U međuvremenu, i IT gigant SAP objavio je saopštenje sa detaljima o daljim koracima "za izlazak iz našeg ruskog poslovanja".

SAP je već suspendovao svoje poslovanje u klaudu i nove poslove u Rusiji.

I Henkel, nemački proizvođač robe široke potrošnje poznat po brendovima poput Persila, Švarckopfa i Fa, prekida poslovanje u Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Timovi Henkela u Rusiji postaraće se da povlačenje sa tržišta prođe kako treba, a pritom će 2.500 zaposlenih u toj zemlji ostati u radnom odnosu i primaće platu.

Henkel je posle napada na Ukrajinu dugo oklevao da ode iz Rusije - zaustavio je planirane investicije, kao i reklamiranje i sponzorstva, ali proizvodnja je tekla dalje. Akcionari su zbog toga negodovali na godišnjoj skupštini početkom aprila, navodeći da ostanak u Rusiji može da naškodi ugledu kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: