Cena gasa u Evropi pala na predratni nivo

Cena gasa u Evropi pala je na nivo iz maja 2021. godine, pre prekida snabdevanja iz Rusije.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

13:36

Cena gasa u Evropi pala na predratni nivo
Ilustracija: Shutterstock/Tomasz Makowski

To daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u poslednje tri godine sada bliži kraju.

Obiman uvoz tečnog prirodnog gasa, toplo vreme i smanjenje potražnje kao rezultat visokih cena prethodnih godina, pomogli su da se gas uskladišten u EU tokom tekuće zime održi na istorijski visokom nivou, što je doprinelo padu cena, prenosi Financial Times.

Cena gasa na TTF čvorištu u Holandiji pala je u petak na 22,53 evra po megavat satu, nastavljajući tronedeljni niz pojeftinjenja. Evropska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskim nivoom uskladištenog prirodnog gasa.

Zabrinutost je porasla nakon što je snabdevanje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog gasa u Evropu, a trgovci su spekulisali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na evropske vlade, uključujući nemačku, da odobre pokretanje novoizgrađenog gasovoda Severni tok 2. Uvoz ruskog gasa dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Evropske cene gasa dostigle su vrhunac u leto 2022. godine je u jednom trenutku megavat sat koštao više od 300 evra. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju, kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD, a uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize snabdevanja.

Prema podacima Evropske komisije, isporuke gasa iz Rusije, koje su činile oko 40 odsto evropskog uvoza, pale su na osam procenata. Skladišta gasa u EU trenutno su popunjena oko 64 odsto, što je rekordno visok nivo za ovo doba godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

4 h

Podeli: