Vesti -

Beže? Nemačka industrija nestaje

Nemačke kompanije se ubrzano sele u inostranstvo, upozorio je šef udruženja VDA.

Izvor: hrportfolio.hr
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Takođe je poručio da industrija u najvećoj evropskoj ekonomiji polako nestaje zbog visokih troškova energije koji ugrožavaju njenu konkurentnost, prenosi Hrportfolio.

"Stvaranje vrednosti, poslovanje i radna mesta u velikom delu energetski intenzivne industrije u konkretnoj su opasnosti na lokacijama u Nemačkoj", poručio je u ponedeljak predsednik Saveza nemačkih industrijalaca (BDI) Zigfrid Rusvurm.

Industrijska proizvodnja nestaje ili se seli u inostranstvo, naglasio je Rusvurm. "Svetla se bukvalno gase na sve više lokacija u Nemačkoj", dodao je.

Industrija želi da postigne klimatske ciljeve, ali preti joj propast "jer je sve manje konkurentna, a nema pouzdanu osnovu za planiranje", objašnjava čelnik VDA.

Preduzetnici, rekao je, "mogu uspešno da posluju i ulažu samo ako su okvirni uslovi predvidivi, a (njihova) troškovna pozicija konkurentna. U poslednje vreme sve manje mogu da se oslone na ta dva uslova", dodao je.

Industriji trebaju pouzdane procene ukupnih troškova zelene tranzicije, precizira, izdvojivši "ozbiljnu procenu troškova struje od 2030.".

Nemačka mora da zadrži hemijsku i industriju čelika i ostale grane baze industrije da bi trajno zadržala znanje i radnike i bila spremna za nove faze stvaranja vrednosti, ističe Rusvurm.

"(To) nema veze s neekonomičnim, grčevitim pokušajima da se zadrži zastarela industrija", tvrdi.

"Gubitak industrijske kompetentnosti bio bi koban za Nemačku i njenu poziciju industrijske, izvozno orijentirane zemlje inovacija, a ne bi predstavljao dobitak ni za zaštitu klime na Zemlji", dodaje Rusvurm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.