Vesti -

Avio-kompanije apeluju: Aman, smanjite sa štrajkovima

Čelnici evropskih avio-kompanija uputili su apel francuskim kontrolorima leta da smanje obustave rada i štrajkove.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Hiljade putnika se suočava sa kašnjenjima ili otkazivanjem letova zbog protesta oko penzionih reformi u Francuskoj.

Izvršni direktor kompanije Rajaner Majkl O'Liri ocenio je da je skandalozno to što su francuski štrajkovi blokirali brojne međunarodne prelete, ometali usluge kontrole letenja između različitih zemalja i uzurpirali turističko poslovanje između Velike Britanije i Španije, prenosi Rojters.

Prema evropskim zakonima o pravima putnika, u slučaju dugih kašnjenja ili otkazivanja letova, avio-kompanije moraju da obeštete putnike, ali u slučaju blokade vazdušnog prostora avio-kompanije nemaju mogućnost da naplate penale od nadležnih organa za kontrolu vazdušnog prostora.

Napetost između avio-kompanija i francuskih kontrolora letenja je problem koji postoji odranije, ali eskalirao je ove godine zbog političke krize u Francuskoj i demonstracija povodom reforme penzionog sistema i povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Francuska vazduhoplovna uprava DGAC saopštila je da primenjuje princip obezbeđivanja minimalnog procesa rada za neke letove, međutim avio-industrija traži da se taj princip primenjuje i na međunarodne prelete.

Pročitajte više:

Francuzi "dobili" zakon i bez glasanja; U penziju ubuduće dve godine kasnije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.