Biz - B92.net

Američka vojska plaća skoro 50 miliona dolara da se isluženi F-16 konvertuju u dronove

Vašington -- Američke vazduhoplovne snage dodelile su Boingu ugovor od 49,7 miliona dolara za konverziju povučenih lovaca F-16 u dronove-mete.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Epa/JAGADEESH NV
Ilustracija: Epa/JAGADEESH NV

Naime, 15 aviona F-16 Blok25 i Blok30 biće konvertovani u QF-16 vazdušne mete pune veličine, prema ugovoru dodeljenom prošle nedelje, piše Difens post.

Zamena za F-4 fantom dron

QF-16 će zameniti QF-4 letelice sa daljinskom kontrolom koje se mogu koristiti više puta, nastale modifikacijom platforme treće generacije Makdoonel Daglasovog F-4 fantom lovca, povučenog 1980-ih, što će omogućiti testiranje oružja i taktika na metama četvrte generacije aviona.

Američko vazduhoplovstvo koristi razne modifikovane letelice još od 1960-ih kao dronove-mete, poput F-100, F-102 i F-106, od kojih su mnogi uništeni tokom testova naoružanja.

Nove mete od QF-16 će omogućiti lovcima američke vojske da se uvežbavaju protiv savremenoih pretnji u vazduhu, piše portal.

Autonomni letovi kontrolisani sa zemlje

Prema Boingu, konverzija podrazumeva "modifikaciju platforme i instalaciju ključnih komponenti“ što omogućava „autonomne manevre pomoću autopilota i kontrolisane manevre iz centara stacioniranih na zemlji“.

Kako se navodi, QF-16 će imati "univerzalnog daljinskog autopilota, autonomno ubrzavanje i posebnu opremu sa dodatnim mogućnostima za izbegavanje grešaka“, kao i "sistem za okončanje leta kojim se dron uništava ako ode izvan kontrole“.

Američko ratno vazduhoplovstvo očekuje da će kupiti 210 letelica QF-16 tokom 2022. godine. Boing je isporučio 50 dronova QF-16 od 120 za koliko je ugovor potpisan 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.