SAD upozorile Tursku

SAD su upozorile Tursku na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji se mogu koristiti za rat u Ukrajini, izjavio je američki zvaničnik.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 04.02.2023.

12:17

SAD upozorile Tursku
Ilustracija: Depositphotos/gioiak2

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, preneo je Rojters.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtevajući da ne bude imenovan.

"Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom", rekao je zvaničnik.

On je kazao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske. Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

SAD su proteklih dana upozorile Tursku, tražeći da u Rusiju ne izvozi hemikalije, mikročipove i drugu robu koja bi mogla da bude iskorišćena za ratne napore Moskve u Ukrajini, napomenuvši da bi turske firme ili banke koje krše sankcije mogle da budu kažnjene.

U obraćanju turskim bankarima, Nelson je naglasio da dugogodišnji rast izvoza turske robe u Rusiju predstavlja rizik za reputaciju entiteta u Turskoj i pomenuo i mogućnost sankcija i gubitka pristupa tržištima zemalja G7.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i njegova delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je visoki zvaničnik SAD, zahtevajući da ne bude imenovan. Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji, ali tvrdi da sankcije nisu i neće biti zaobilažene u Turskoj.

Ankara istovremeno traži od Zapada da pruži bilo kakve dokaze o kršenju sankcija Rusiji od strane Turske.

Zapadne zemlje primenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon napada Moskve na Ukrajinu koji je počeo pre skoro godinu dana.

Ipak, kanali snabdevanja su ostali otvoreni iz Hongkonga, Turske i drugih trgovinskih centara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: