Pod lupom revizora: Pred poznatom kompanijom sada je 5 važnih zadataka

Dostavljači bi uskoro mogli da rade u boljim uslovima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

15:30

Pod lupom revizora: Pred poznatom kompanijom sada je 5 važnih zadataka
Ilustracija: Vitali Michkou/Shutterstock

Naime, Glovo, jedna od vodećih svetskih multikategorijskih platformi za dostavu, danas je najavila projekat "The Couriers Pledge" ("Zavet kuririma"), kojim želi da unapredi socijalna prava i beneficije dostavljača, bez obzira na njihov tip zaposlenja ili radni status u kompaniji. Kako je najavljeno, Maroko i Gruzija biće prve zemlje uključene u početnu fazu projekta.

"Cilj je da se implementacija 'Zaveta kuririma' sprovede u svim zemljama u kojima posluje do kraja 2023, uključujući i Srbiju", poručili su iz kompanije.

"Zavet" je kreiran na osnovu saveta "Fairwork" projekta (u pitanju je akciono-istraživački projekat sa sedištem na Univerzitetu Oksford i WZB Berlinskom centru za društvene nauke), a uspostavlja novi skup standarda koji uključuje pravičnu zaradu po satu (po uzoru na podatke WageIndicator-a o pravičnim zaradama i dnevnim platama), unapređenje osiguranja i pristupa obuci i bezbednosti.

Niske plate, mnogo rada i ograničena prava: Mogu li dostavljači hrane da očekuju bolje dane?

"Trenutna situacija u oblasti radnih platformi je takva da većina radnika nema osnovna radna prava niti zaštitu. Uslovi za rad su opasni, zarade niske i nekonzistentne, a prisutne su i prepreke za kolektivnu organizaciju. Glovo, kao jedna od najvećih kompanija u ovoj oblasti, mogla bi da postane primer poštene prakse, ukoliko se posveti sprovođenju sveobuhvatne politike koja unapređuje uslove radnika. 'Fairwork' ne podržava kompanije, već daje nezavisne procene njihovih politika i praksi. Sa te pozicije pozdravljamo poziv kompanije Glovo da pružimo nezavisnu procenu njihovog novog 'Zaveta kuririma' i radujemo se testiranju njegove primene na terenu u odnosu na naše principe poštenog rada", izjavio je profesor Mark Grejam, direktor "Fairwork" projekta.

Pravičnija budućnost rada podrazumeva pet stavki: pravičnije zarade, unapređenje osiguranja, bezbednost i održavanje, proaktivni menadžment, te brigu o zajednici kurira, a obaveze koje je poznata kompanija preuzela biće predmet spoljne revizije koje će sprovoditi "Fairwork" i svi nalazi će biti javni.

U saopštenju se navodi da će "Fairwork" eksterna revizija sastojaće se od anketa i intervjua sa kuririma, a da će Glovo biti isključen iz ovih procesa kako bi se osiguralo da rezultati revizija budu nezavisni, pošteni i objektivni.

Zarada je dobra, ali kakvi su drugi uslovi rada za dostavljače hrane? VIDEO

"Iako je ekonomija honorarnih poslova otvorila nove mogućnosti, pošteno je reći da se nalazi pred brojnim izazovima i da su potrebna određena unapređenja, posebno kada su u pitanju socijalna prava kurira. Do 2023. godine očekujemo da ćemo sarađivati sa oko 240.000 kurira širom sveta na mesečnom nivou i posvećeni smo tome da im obezbedimo veća socijalna prava i beneficije, istovremeno štiteći ono do čega sami drže, njihovu autonomiju i fleksibilnost", rekao je Saša Mišo, suosnivač kompanije Glovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: