Revolucionarno: Avion sa tri para krila FOTO

Komercijalni avioni nisu poznati po naprednoj tehnologiji jer su uglavnom ostali isti decenijama.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2021.

12:06

Revolucionarno: Avion sa tri para krila FOTO
Foto: Profimedia

No, novi dizajn privlači pažnju, posebno jer je cilj avio-industrije da smanji potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

Koncept novog aviona je nedavno predstavila kompanija SE Aeronautics, a njen pristup dizajnu je neobičan jer avion ima tri para krila, dvostruka repna krilca i dva zadnja motora, piše Kliks.

Radi se o prototipu SE200, avionu koji može primiti 264 putnika, a koji će trošiti 70 posto manje goriva od drugih aviona slične veličine. Moći će da leti 16.900 kilometara bez potrebe za sletanjem, a njegova maksimalna brzina iznosiće nešto više od 1.110 km/h. Ova brzina je veća u odnosu na brzinu aviona iz iste klase. Takođe, dodatni par krila stvara više uzgona, što rezultuje kraćim poletanjem i sletanjem, a time je omogućeno i korišćenje manjih aerodroma.
Foto: Profimedia
Novi konceptni avion neće imati gorivo u krilima, zbog čega su dizajneri mogli da se fokusiraju na tanji i aerodinamičniji dizajn. Gorivo će se u ovom slučaju nalaziti u rezervoaru iznad trupa. Prototip ima integrisanu monokoknu strukturu iz jednog dela koja će biti čvršća i sigurnija od postojeće koja se raspada u slučaju nesreće jer je sastavljena iz delova.

Osim toga, korišćenje kompozitnih materijala će učiniti avion jednim od najštedljivijih, a njegov životni vek će trajati 50 godina. Proizvodnja aviona će biti dvostruko brža, a direktor kompanije SE Aeronautics, Tajler Metjuz, rekao je da će koncept uneti revoluciju u avio-industriju.

U proteklom periodu je predstavljeno nekoliko različitih koncepata aviona fokusiranih na ekonomičnost, a među njima je avion Flying-V razvijen da bude štedljiv, da može primiti 314 putnika, te da ima velik domet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: