Egipat će tražiti milijardu $ odštete zbog blokade Sueckog kanala: Od koga?

Egipat bi mogao da zatraži milijardu dolara odštete ubog blokade Sueckog kanala kada se džinovski brod zaglavio u njemu i prekinuo saobraćaj.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.04.2021.

12:42

Egipat će tražiti milijardu $ odštete zbog blokade Sueckog kanala: Od koga?
Foto: Tanjug/AP Photo, Ayman Aref

Kako piše agencija Blumberg, ta brojka je samo gruba procena nastalih gubitaka po osnovu tranzitnih taksi, oštećenja plovnog puta prilikom nasukavanja i odglavljivanja broda, kao i troškova za opremu i ljudstvo korišćeno pri potonjem, saopštio je izvršni direktor uprave Sueckog kanala Osama Rabi lokalnoj televiziji Sada Elbalad.

On nije precizirao od koga bu uprava kanala tražila odštetu.

"Naša zemlja ima pravo na to", rekao je Rabi, dodavši da je taj incident naškodio reputaciji Egipta. "Država bi trebalo da dobije ono na šta ima pravo", kazao je on.

Teretni brod "Ever Given" oslobođen je pre sedam dana nakon višednevnih napora da se ponovo uspostavi saobraćaj tom "žilom kucavicom" svetske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: