Budućnost stiže: Junajted erlajns naručio 200 električnih aviona s vertikalnim poletanjem

Junajted erlajns i Stelantis investirali su u startap Arčer, piše Ars Technica

Svet

Izvor: B92

Petak, 12.02.2021.

15:08

Budućnost stiže: Junajted erlajns naručio 200 električnih aviona s vertikalnim poletanjem
Ilustracija: Shutterstock/Boykov

Uspeh bespilotnih električnih dronova u proteklih par decenija naveo je neke ljude da se zapitaju da li se slične tehnike konstrukcije mogu uoptrebiti za stvaranje malih električnih letelica koje bi prevozile ljude.

Ne samo da su električni motori pouzdaniji od konvencionalnih, već su i dovljno laki da ih se u jednu letelicu može smestiti nekoliko, čime se dodatno dobija na bezbednosti, piše portal.

Sofisticirani softver i mogućnost korišćenja više motora otvorili su vrata za nove tipove letelica sa vertikalnim poletanjem koji se nalaze negde između konvencionalnih aviona i helikoptera.

Iako možda ne toliko brzo kako su se neki ljudi nadali, ta industrija napreduje. Najnoviji dokaz za to je ulaganje Junajted erlajnsa u startao Archer, vredno milijardu dolara, za 200 letelica sa vertikalnim poletanjem.

Arčer je takođe dobio sredstvaod Stelantisa, kompanije nastale nedavnim spajanjem Fijata i Pežoa.

Stelantis će pomoći Arčeru u proizvodnji trupova za letelice od karbonskih vlakana.

Iako električne letelice s baterijama imaju brojne prednosti, dolet im je ograničen. Prva Arčerova letelica bi trebalo da se pojavi 2024, a predviđeno je da ima dolet od 100 kilometara uz maksimalnu brzinu od 240 kilometara na sat. To očigledno nije dovoljno da zameni komercijalne letove, već će im namena verovatno biti drugačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: