Vašington uvodi porez na bogatstvo? Bezos bi plaćao dve milijarde dolara godišnje

Prema novim zakonskim predlozima koje priprema Vašington, Džef Bezos dugovao bi oko 2 milijarde dolara poreza godišnje, na ime poreza na bogatstvo.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

15:19

Vašington uvodi porez na bogatstvo? Bezos bi plaćao dve milijarde dolara godišnje
Foto: EPA, ALESSANDRO DI MARCO

Kao deo napora da se smanji nejednakost i nadoknadi nedostatak poreza na dohodak države, zakonodavci države Vašington predlažu 1 odsto poreza na bogatstvo veće od milijardu dolara.

Zakonodavci kažu da bi porez obezbedio oko 2,5 biliona dolara godišnje prihoda i obračunavao bi se samo na takozvanu nematerijalnu finansijsku imovinu ili finansijska ulaganja poput deonica ili berzanskih opcija.

Ipak, poreski stručnjaci kažu da bi državni porez na bogatstvo bio preterano zavistan od četiri bogataša koji Vašington smatraju svojim domom: Osim Bezosa, to je i Bil Gejts, Mekenzi Skot i Stiv Balmer. Džared Valcak iz Poreske fondacije napisao je da će 97 odsto prihoda od poreza doneti ta četvorica milijardera, prenosi Investitor.

Bezos, čija imovina trenutno vredi oko 200 milijardi dolara, prema novom porezu dugovao bi oko dve milijarde dolara godišnje. Gejts, sa bogatstvom oko 135 milijardi dolara, dugovao bi oko 1,3 milijarde, dok bi Balmer dugovao oko 870 miliona dolara. Skot, Bezosova bivša supruga, dugovala bi oko 600 miliona dolara godišnje, prema tom predlogu.

Budući da nijedan član ove vašingtonske velike četvorke nema stalnih korporativnih operacija u ovoj državi, mogli bi se jednostavno preseliti u drugu državu kako bi izbegli porez, rekli su kritičari ovih predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: