Uvoz radnika s Balkana pozitivno uticao na ekonomiju Nemačke

Nirnberg -- Uvoz radne snage iz zemalja Zapadnog Balkana imao je pozitivan utjecaj na tržište rada u Nemačkoj.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: Depositphotos/gustavofrazao
Foto: Depositphotos/gustavofrazao

Ovo su rezultati istraživanja koji je proveo Instituta za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

"Tačno 54 posto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa Zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovnih je četiri posto, a 42 posto su pomoćni radnici", proizlazi iz izvještaja objavljenog danas.

Nova regulativa o zapošljavanju radnika sa Zapadnog Balkana uveden je početkom 2016. nakon što su zemlje ovog regiona uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja što je praktički isključilo mogućnost sticanja azila za građane ovih zemalja u Nemačkoj, podseća portal Kliks.

Kritičari su kazali kako je ovo dovelo do toga da u Nemačku dolaze isključivo nekvalifikovani radnici u nižem platnom sektoru te da u Nemačku dolaze stariji radnici.

Bilo je govora kako će oni zbog kratkog radnog veka do penzije i niskih davanja u socijalne fondove nakon odlaska u penziju pasti na teret nemačkog sistema.

IAB-ova studija je pokazala i da u Nemačku preko Pravila o Zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017. 73 posto radnika je bilo mlađe od 40 godina, a 86 posto su bili muškarci. Najveći postotak, njih 44 posto, zaposleno je u građevini, a 13 posto u gastronomiji.

"Integracija u tržište rada osoba koje su u Nemačku stigle preko ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mjesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspešno", zaključak je studije.

strana 1 od 146 idi na stranu