Miljenik Pentagona krišom pravi jeftinu raketu FOTO

Cilj Astre je da napravi jeftine rakete koje se mogu masovno proizvoditi da bi troškovi isporuka satelita u orbitu sveli na svega milion dolara po lansiranju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.02.2020.

18:30

Miljenik Pentagona krišom pravi jeftinu raketu FOTO
Foto: Depositphotos/rfphoto

Dok se nije obratila agenciji Blumberg, kompanija Astra je kao startap tri godine radila u tajnosti.

Osnivači kompanije kažu da im je cilj da postanu u svemiru ono što je Fedeks na Zemlji.

Ako let Astrine rakete "Kodijak" planiran za 21. februar uspe, to će biti raketa koja se rekordnim brzinom našla u orbiti.

Izvršni direktor Astre Kris Kemp kaže da je kompanija manje usredsređena na najavljeno lansiranje nego na logistiku koja treba da omogući proizvodnju mnogo više raketa.

"Imamo mnogo širi pogled na razmere tog biznisa", kaže Kemp. Brzo lansiranje je u tom biznisu retkost jer to obično ne ispadne dobro, piše Blumberg.

Ali američka vlada je svemirski program učinila nacionalnim prioritetom, pa je sada Astra miljenik Ministarstva odbrane SAD. Naime, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), Pentagonova desna ruka, Astru je rangirala među troje finalista nadmetanja nazvanog "Izazov lansiranja".

Uslovi takmičenja su sledeći: startap koji pošalje dve rakete u orbitu u razmaku od nekoliko nedelja sa različitih lokacija i sa različitim teretom dobija 12 miliona dolara.

Astra je jedini finalista još uvek u igri. "Virdžin orbit", deo svemirske imperije milijardera Ričarda Bransona koji radi na raketama duže od jedne decenije, povukao se iz takmičenja. Vektor, treći finalista, bankrotirao je u decembru.

To je Astru ostavilo u trci sa samom sobom i zakonima fizike, što je možda razlog samouverenosti Kempa koji se od glave do pete odeva u crno, u vezi sa neuobičajeno skromnim očekivanjima od lansiranja "Kodijaka".

Kako bi dobila 12 miliona "zelembaća", Astra mora da postavi u orbitu satelit po izboru DARPA, pa će onda Pentagonova agencija odabrati drugu lokaciju za lansiranje, verovatno negde u Kaliforniji, Floridi ili Virdžiniji, a kompanija ima nekoliko nedelja da spremi novu raketu za lansirnu rampu.

To je neuobičajeno kratak rok za industriju u kojoj je šest do 12 meseci obično potrebno za pripremu lansiranja.

Astra je prikupila više od 100 miliona dolara od investitora, među kojima su Acme, Advance, Airbus Ventures, Canaan Partners i drugi, a ima 150 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: