Kineska centralna banka uvela nove mere pomoći ekonomiji

Kineska centralna banka spustila je ključnu kamatnu stopu na kredite sa 4,25 na 4,20 odsto u pokušaju oporavka ekonomije oslabljenoj trgovinskim sukobom sa SAD.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2019.

11:20

Kineska centralna banka uvela nove mere pomoći ekonomiji
Foto: Depositphotos, maxxyustas

Rast kineskog BDP-a u drugom kvartalu ove godine je usporio na najniži nivo u proteklih trideset godina a poslednji objavljeni podaci pokazuju da je usporavanje nastavljeno i u trećem kvartalu godine uprkos nizu mera podrške ekonomiji koje je Kina uvela.

Industrijska proizvodnja je u avgustu zabežila najnižu stopu rasta još od 2002. godine usled generalnog usporavanja svetskog rasta, ali i slabosti koje proizilaze iz napetih i neizvesnih trgovinskih odnosa sa SAD, prenosi portal Novac.

U nedostatku pokazatelja stabilizacije, ošigledno je da će se ekonomska aktivnost Kine naći pod daljnjim pritiscima u narednom periodu, a mere centralne banke do sada nisu dovele deo značajneg rasta kreditne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: