Evo kako Rusija štiti naftna postrojenja: S-400 za miran san na Arktiku

Moskva -- Rusija je najavila da raspoređuje savremene sisteme protivvazdušne odbrane S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Moderno protivvazdušno oružje postaviće u strateškom regionu gde Moskva jača svoje prisustvo poslednjih godina.

Sistemi S-400 raspoređeni su na tom arhipelagu koji se nalazi između Barencovog i Karskog mora i zamenjuju starije siteme S-300, saopštila je ruska Severna flota, prenose ruske agencije.

"Prelaz na nove sisteme S-400 znatno povećava zonu kontrole ruske vojske nad vazdušnim prostorom u Akrtiku", navela je Severna flota.

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu u Arktiku gde ima više modernih baza, i novih aerodroma, prenosi Frans pres.

Savremene rakete S-400 već su raspoređene u Arktiku u regionima Murmansk i Arhangelsk, kao i u republici Saha, prenose ruski mediji.

Pored velikih rezervi energenata Arktik je interesantan za Rusiju zbog prolaza Sever-Istok. Rusija se nada da će u buduće moći da eksploatiše taj prolaz kao veliki komercijalni put koji vezuje Evropu i Aziju. Taj pomorski put je postao upotrebljiviji zbog klimatskog zagrevanja i topljenja leda i očekuje se da će imati sve veću ulogu u trgovinskoj razmeni.

Krajem avgusta Rusija je lansirala prvu ploveću nuklearnu centralu na svetu Akademik Lomonosov, koja treba da olakša ekonomski razvoj Arktika i napaja naftne platforme u regionu.

strana 1 od 203 idi na stranu