Amerikancima propao posao vredan 1,26 milijardi $: Da li Bugarsku čeka "turski scenario"

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na ratifikaciju ugovora o nabavci F-16 od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 1,26 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

08:01

Amerikancima propao posao vredan 1,26 milijardi $: Da li Bugarsku čeka
F 16 FOTO: Epa, MALTON DIBRA

Tim ugovorom predviđena je isporuka osam novih lovaca F-16 Blok 70, kao i neophodne opreme i naoružanja, uključujući rakete tipa vazduh-vazduh, javio je Bugarski nacionalni radio.

Radev, inače bivši oficir Ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da žestoki sporovi u Parlamentu Bugarske svedoče o nedovoljnom odobravanju javnosti tog sporazuma.

Politička snaga jača od pravne

Kako ocenjuje Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative, veto Rumena Radeva ima veliki politički značaj i predstavlja prvo krupno protivljenje predsednika Bugarske nekoj odluci Vlade.

Sa druge strane, dodaje, veto ima i ograničenu pravnu snagu.

"Parlament Bugarske može ponovo da glasa o ovom pitanju i ukoliko donese odluku o kupovini američkih aviona bugarski predsednik na to više neće moći da stavi veto, već će sporazum biti potpisan i primenjen. Dakle, u političkom kontekstu ovo jeste važna stvar, ali sa pravno-formalnog stanovišta posmatrano mislim da će Bugarska na kraju ipak kupiti američke avione", smatra Proroković.

Previranja zbog Amerike

Sagovornik Sputnjika ipak veruje da će gest bugarskog predsednika ostaviti velike posledice na političku scenu te zemlje i njenu dinamiku.

"Treba imati na umu da su članice NATO-a među najznačajnijim i najvećim kupcima američkog naoružanja, a Sjedinjenim Američkim Državama je izuzetno važan svaki ugovor o kupovini", kaže on.

Faktor Turske

Bugarska, dodaje, postaje sve zanimljivija Americi i zbog Redžepa Tajipa Erdogana, jer se Turska otrgla američkoj kontroli i ukoliko Trampova administracija bude želela da preduzme neke korake protiv Erdogana to će raditi pre svega sa teritorije prvih suseda Turske, što Bugarska svakako jeste.

Amerikanci, siguran je Proroković, na neki način moraju da sankcionišu Rumena Radeva zbog uloženog veta.

U ovom trenutku, kako kaže, deluje da će biti reči o preduzimanju nekih poteza političkog karaktera — verovatno će Vašington oštro protestovati, a američki zvaničnici i diplomate u Sofiji će izbegavati susrete sa njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: