Bliski istok - noćna mora za avio-kompanije: Prevelik rizik i previsoki troškovi letova

Tenzije između Amerike i Irana otežavaju avionima letove preko Bliskog Istoka, čiji je vazdušni prostor već problematičan zbog političkog rivalstva ili rata.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.06.2019.

12:24

Bliski istok - noćna mora za avio-kompanije: Prevelik rizik i previsoki troškovi letova
FOTO: Epa, KOEN VAN WEEL

Najnovija glavobolja za avioindustriju desila se u četvrtak kada je Iran oborio američku bespilotnu letelicu-drona, što je navelo Saveznu upravu za vazduhoplovstvo da zabrane američkim avio-kompanijama da lete iznad delova Omankog zaliva i Persijskog zaliva.

Američka agencija je zabrinuta zbog pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija u regionu, nakon što je Iran koristio raketu zemlja-vazduh za spuštanje američkog drona koji je leteo u blizini civilnih vazdušnih puteva.

Odmah je usledila reakcija avio-kompanija.

Otkazani letovi

United (UAL) Airlines otkazao je svoj let između Indije i Nevark-a do 1. septembra, dok su prevoznici kao što su Kantas (KABSI), British Airways, KLM i Lufthansa (DLAKF) izjavili da će se pridržavati ograničenja, što znači da će se rute menjati za neke letove glavna čvorišta u Dubaiju, Dohi i Abu Dhabiju, kao i za avione koji prelaze područje na putevima do i iz Azije, prenosi CNN.

Situacija je posebno komplikovana za Emirates, Etihad i Katar Airways, koji imaju veliki broj letova na dugim relacijama od tih aerodroma duž Persijskog zaliva.

Emirati su u petak saopštili da preusmeravaju sve letove sa "područja mogućeg sukoba" i da će napraviti dodatne promene ako to bude potrebno.

Rastući troškovi i rizici

Za komercijalne avio-prevoznike i prevoznike tereta, ograničenja letova podrazumevaju dug put, trošak vremena i novca.
Aviokompanije su izbegavale letenje iznad Sirije u poslednjih nekoliko godina. Ali na različiti način izbegavaju i delove Irana i Iraka.

Građanski rat učinio je da i u Jemenu ima ograničenja od 2015. godine. Avio-kompanije takođe izbegavaju Severni Sinaj, gde se Egipat bori sa islamističkim militantima.

Sve teža situacija

"Bliski istok nikada nije bio složeniji za letove. U poslednjih šest meseci situacija je složenija. Kako god da se krećete put vam je odsečen", rekao je Mark Zee, osnivač OpsGroup-a, organizacije koja prati vazdušni prostor za aviokompanije članice i kontrolore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

19 h

Podeli: