Stvara se novi auto-gigant: Reno i Fijat se dogovorili?

Torino -- Posle višednevnih pregovora Fiat Krajzler predlozio je "transformativan" dogovor o spajanju sa francuskim rivalom Renoom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, jetcityimage2
Foto: Depositphotos, jetcityimage2

Ovo je rano jutros saopštio italijansko-američki proizvođač automobila. Njihov predlog je da se stvori novi trećeplasirani globalni proizvođač.

Predlog FCA je objavljen nakon višednevnih pregovora s čelnicima Renoa. Predlog o spajanju razmatran je na sastanku odbora francuske grupe u ponedjeljak ujutro, navodi Rojters.

Sporazumom bi se stvorio proizvođač automobila koji bi prodavao 8,7 miliona vozila godišnje.

On bi bio prisutan u svim ključnim tršištima. A sa novim tehnologijama, stvaraće 5 milijardi evra (5,6 milijardi dolara) godišnje uštede, navodi FCA.

"Širok i komplementaran portfolio brendova bi omogućio potpunu pokrivenost tržišta, od luksuza do mejnstreama", navodi se u saopštenju.

Predloženim sporazumom spojila bi se dva proizvođača automobila u okviru holandske holding kompanije.

Nakon isplate specijalne dividende od 2,5 milijardi evra akcionarima FCA, svaka grupa bi dobila 50 procenata kombinovanog entiteta u novim akcijama.

Pritisak za konsolidaciju među proizvođačima automobila je porastao sa izazovima koje nameće elektrifikacija, pooštravanje propisa o emisiji gasova i skupih novih tehnologija.

Francuska vlada obazriva

Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto vlasničkog udela u Renou, obazriva je prema ideji FCA o spajanju, navodi AP.

Jedan francuski zvaničnik je izjavio u neđelju da će država prihvatiti spajanje samo ukoliko to ima smisla za radna mesta i francuske nacionalne interese.

Zvaničnik, koji je zamolio da ne bude imenovan jer nije nadležan za davanje informacija, rekao je za AP da su i japanske vlasti informisane o predlogu FCA, te da Francuska preferira postojeći savez Reno-Nisan-Micubiši.

strana 1 od 158 idi na stranu