"Ruski gas stiže do Nemačke, htela to Evropska komisija ili ne"

Brisel -- Ruski gas će do kraja godine stići do Nemačke Severnim tokom 2., uz saglasnost Evropske komisije ili bez nje, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnik
Podeli
FOTO: Depositphotos/palinchak
FOTO: Depositphotos/palinchak

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropska komisija neće biti u mogućnosti da zaustavi izgradnju gasovoda Severni tok 2, uprkos nedavno usvojenim novinama u gasnoj direktivi.

Evropska komisija je pre dva dana najavila da želi da se se sastane sa nosiocima tog projekta i čuje njihove argumente protiv zaoštrenih uslova poslovanja za Severni tok 2.

Posle svih neuspešnih pokušaja Amerike, pa i onih najdirektnijih zahteva državnog sekretara Majka Pompea, da Evropa, a pre svega Nemačka, odustane od Severnog toka 2 i ruskog gasa, usledile su izmene gasne direktive, piše Sputnjik.

Prema tim izmenama, sva pravila koja važe za kopnene gasovode, odnosiće se i na nove morske, pa kompanija koja proizvodi gas, neće moći istovremeno da bude i vlasnik cevovoda kojim se on isporučuje. Takođe, u delu novog cevovoda koji se proteže teritorijalnim vodama države-članice do prvog kopna — 50 odsto transportnih kapaciteta mora biti ostavljeno na korišćenje i drugim snabdevačima.

Posle takvog razvoja događaja kompanija Severni tok 2 registrovana ubrzano je krenula da završava nemački deo gasovoda.

Nekadašnji diplomata Srećko Đukić, je uveren da će Severni tok 2 biti završen.

„Ja sam uveren da će Severni tok 2 biti završen uz saglasnost Evropske komisije, ili bez nje. On je uveren i da Evropska komisija neće rizikovati da bude predmet međunarodne arbitraže u slučaju da odluči da se nova pravila primene na Severni tok 2. EK je već ranije dala saglasnost za izgradnju tog gasovoda, a propise koje sada donosi ne može primenjivati retroaktivno. Prema tome, stav Merkelove je tu vrlo jasan i decidan. Baš bih voleo da vidim tog komesara i tu EK koja će Nemačkoj sada to sve poništiti i ostaviti da zvrji prazan ’Severni tok 2", kaže Đukić za Sputnjik.

strana 1 od 158 idi na stranu