Uber jeste izgubio, ali evo zašto ta borba nije samo njihova

Kompanija Uber najavila je žalbu na odluku britanskog suda da njeni vozači treba da se vode kao radnici umesto kao samozaposleni.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

19:58

Uber jeste izgubio, ali evo zašto ta borba nije samo njihova
(Foto: Getty images)

To je presuda koja može imati duboke posledice po sve snažniju šer ekonomiju i pravila koja u njoj važe.

Žalba će slučaj odvesti pred britanski Vrhovni sud, koji će odlučiti da li će vozači Ubera moći da traže radnička prava poput minimalca i plaćenog odmora.

Sindikati su pozdravili treći poraz Ubera na sudu po tom pitanju kao "rani božićni poklon" za radnike u "ekonomiji tezgi", gde ljudi obavljaju sitne poslove uz malo sigurnosti i prava.

Kompanija iz San Franciska je saopštila da sud odluku nije doneo jednoglasno i da odluka "ne oslikava razloge zašto najveći broj vozača bira Uber aplikaciju".

Uber se brzo proširio po svetu postavljajući se kao alternativa tradicionalnom taksi prevozu povezujući aplikacijom za telefon ljude kojima treba prevoz s vozačima privatnih kola. To je izazvalo proteste taksista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grad propada

Američki novinar Džulijan Ralf je 1890. godine otputovao iz Njujorka u Birmingem, tadašnji industrijski centar u centralnom delu Engleske. Nazvao ga je gradom kojim se najbolje upravlja na svetu.

8:04

3.5.2024.

1 d

Podeli: